1996   Indtryk 

                                                    Burma   Myanmar     2012

 

  
  Klik på
blå tekst              Links:    Befrielsen              BOPAs mindebog

   til     Forside           Bøgerne fra 1 til 8          Tyskland 1914 -1933 - 1939

  Besættelsestidens historie:         Bind 1     Bind 2      Bind 3      Bind 4      Bind 5       Bind 6            En smededreng går til modstand 

  Bind 7  Fred og sikkerhed;              Bind 8  Ikke-vold; civil ulydighed;                 I. Livet i Danmark 1860 - 1940       Livet i Danmark Bind I - II - III           Livet i Danmark med PDF filer

  Åndssvag? tilladt? Hvordan?           Rejser bag Jerntæppet               Vagabond i Europas ruiner         Isvintre før og nu          Indtryk Bangladesh           Indtryk Cambodja

 

 

                                                                                Visdomsord  - Guldkorn:  Terror - Frihedskamp - Grænseværdier          Inspiration - tips - værd at vide           en messe værd

 

Al henvendelse vedr. køb af bogen til

Forlaget Ådalen
Tlf. 40 14 47 91    
info@forlagetaadalen.dk

Også denne bog foreligger som PDF filer, 
disse kan  kan frit benyttes.
Forudsætning: Kilden skal angives.
Kommerciel udnyttelse ikke tilladt.

Til orientering:

I 1992 forsøgte vi, Lilian og Aage Staffe fra Thailand illegalt at besøge Burma, som dengang var et lukket land. Det skete fra to destinationer: Ved Riwer Kvai mod de tre Pagoders Pas (Dødens Jernbane) og fra Den gyldne Trekant. 

En af vore mange interesser har været bjergstammers levevis. Derfor har vi igennem mange år besøgt bjergfolk i Europa - Himmalay inkl. Kina - Nordafrika og Mellemamerika.

Flere mente, at det var moralsk forkasteligt at besøge Burma, da man som turist ville støtte et militærdiktatur som hungrede efter fremmed valuta. Men vi var oppe i årene, og da udviklingen i Asien med den hastigt stigende strøm af turister sandsynliggør, at mange af de oprindelige kulturmønstre vil forsvinde, besluttede vi at foretage legale rygsækrejser gennem Burma - Cambodja og Vietnam i 1996. Endelig ville vort mere end beskedne budget og rejsemåde næppe gøre hverken fra eller til.

Dengang havde vi ikke forestillet os, at vi på et senere tidspunkt ville berette om vore oplevelser, derfor var vore notater og research på samme plan som for andre nysgerrige turister. Senere stødte helbredsmæssige problemer til i en alder af 87 år. Mit funktionsniveau er nu begrænset, så af flere grunde besluttede vi at skrive bøgerne 1996 - Indtryk Burma - Myanmar - 2012 og 1996 Indtryk Cambodja - 2012. 

1. Primært var vi interesserede i befolkningernes levevilkår og kultur. Derfor optog vi en del billeder, som illustrerer disse forhold. 

2. Civiles modstand - lidelser og omkostninger for undertrykkende regimers samvittighedsløse magtanvendelse er berørt. For god ordens skyld, er vi begge tilhængere af demokratiske rettigheder og er pacifister. Begge har oplevet Anden Verdenskrigs vanvid.

3. Vore erfaringer fra andre rejser i Asien (u-lande) stiller vi her gratis til rådighed for interesserede som PDF filer, da det er vor opfattelse, at rejser i andre kulturer er en øjenåbner og kan være en oplevelse for livet. Kommerciel udnyttelse er dog ikke tilladt.

Indhold:

Menigmands levevis (de sociale forhold) beskrives og illustreres, hvorfor jeg bruger en form for skabelon, således, at vi pø om pø får nuancerne med. Bøgernes første kapitler indeholder en kortfattet oversigt = orientering om landets beliggenhed – størrelse – befolkning – terræn – erhverv – religion – historie og styreform efter Anden Verdenskrig. 

Aung San Kyi datter af Burmas første præsident Aung San vender i 1988 hjem til Burma fra Japan for at pleje sin syge mor. Hendes Ikke-voldelige kamp mod militærdiktaturet er detaljeret beskrevet. 

 

Burma som PDF filer

Kapitel 1

Kapitel 2

Kapitel 3

Kapitel 4

Kapitel 5

Kapitel 6

Kapitel 7

Kapitel 8
Kapitel 9
  Kapitel 10
Kapitel 11


Ankomsten til Rangoon var noget usædvanlig. Rejsebureauet glimrede ved sin fraværelse. Forgæves forsøgte jeg telefonisk at få kontakt. Intet funkede. Med besvær fandt vi en taxichauffør, som måske kendte bureauet.


Infrastrukturen var mere end elendig, men skal siden være blevet væsentligt forbedret ved indsats af titusinder af slavearbejdere. 
Alt vidnede om nedslidning og en katastrofal mangel på fremmed valuta. Punkteringer var derfor en dagligdags begivenhed som gav en forklaring på, at vi aldrig startede dagens tur, uden at en munk havde velsignet bilen med indhold.


En bro som denne var dagligdag, mere sjældent var oversvømmede veje, hvor det var nødvendigt først at vade igennem pløre for at lodde dybden. Trafikulykker forekom, illustreret ved det endnu varme lig af en knægt på omkr. 12 år. Henslængt i vejsiden, dækket med en sæk.

Den indædte kamp for at komme frem med offentlige busser eller en «minibus» som denne overbeviste os om, at for at overleve var vor værts tilbud den bedste mulighed.


Markederne var et kapitel for sig. Kvinder i alle aldre og udgaver tilbød deres varer. Gang på gang blev vi imponeret over deres initiativ, i dag vel betegnet som innovation og over frugt - grønt - fisk, som var os aldeles ubekendte.
 


De fleste turister benytter ikke gadekøkkener, men de har flere fordele. På en meget fornem, men tom restaurant (sandsynligvis tilhørende juntaen) bestilte vi noget ekstra lækkert. Vi ville fejre fruens fødselsdag. Kommunikationen var sparsom, men vi overgav os til vor skæbne. Det tog en rum tid før første ret kom på bordet. Det var kogte andefødder med uklippede tånegle. Anden ret var grillede småfugle på størrelse med en gråspurv.


Benytter man et gadekøkken kan man på forhånd se tilbuddene; man kan få et vist indtryk af hygiejnen og endelig er prisen overkommelig. Vi har flere gange pådraget os diarre ved at spise på restaurant, derfor er det ikke dumt at slå et slag indenom køkkenet. Ofte ligger kokken og roder rundt på gulvet  med madvarerne.


Industrialiseret produktion af pandekager. Vi diskuterede ofte, om den opfindsomhed, og det gå på mod, vi var vidne til, skyldtes mangel på et socialt offentligt netværk. 


Denne skønhed viste os forskellige kanaler og det flydende marked. Fremdriften skete ved, at hun roede med hoften som åregaffel og benet som brødmotor. At pigen balancerende på dette ustabile fartøj ikke drattede i vandet, fattede jeg ikke.

Inle Lake

er en ferskvandssø – 22 km. lang og 10 km. bred. Med sine 116 km2 er den Burmas næststørste sø. Til sammenligning er den ca. tre gange større end Danmarks største sø Arresø, som er på 40 km.2

 


Bygninger i Inle Lake er fastgjort ved, at svært teaktræ er rammet ned i søens bund. De flydende øer var forankret ved at lange stokke var hamret ned i bunden. Flere steder brugtes disse stokke som espalier for bønner og humle.

På dette flydende marked blev Buddhismens indflydelse på almindelige menneskers måde at overvinde trafikale problemer på illustreret. Med venlige smil til tider latter padlede man sig frem i gennem trængslen.

Søen ligger 880 m over havet og har dybder fra 2 til 3 meter. I og omkring søen bor 150.000 mennesker fra forskellige stammer, hvoraf mange bor på flydende øer bestående af planter.  Mandalay - ruinerne i Pagan og Inle Lake er Burmas største turistattraktioner. Militærstyret har derfor i sine forsøg på at imødegå en katastrofal mangel på hård valuta som følge af boykot bygget et anseeligt antal luksushoteller de seneste år. Hvis du vil støtte et korrupt militærdiktatur, benytter du et af disse foretagender.


Udbuddet af varer var enormt. 
Meldte sulten sig, var der også råd for det. Fra kanoer (flydende restauranter) med åbne ildsteder, klods op og ned ad bensindunke, tilbød man lækre retter.

Naturligvis forekom ulykker. Personligt fandt jeg, at man fristede skæbnen over evne. Fartøjerne (kanoerne) stabilitet var som for udhulede træstammer.


Motorerne var ikke fastgjort til båden, men blot stillet på bunden. Skrueakslen var flere meter lang - frit svævende og kunne svinges fra side til side. Jeg mistede flere gange pusten, når jeg så en snurrende skrue tæt på mennesker.

Farten var overvældende omkr. 15 til 20 knob og manøvredygtigheden viste sig at være formidabel, når pladsen var trang.


Kvindernes forskellige hovedbeklædninger signalerer forholdet til de forskellige stammer og om de er gift eller ugift. I nogle bjergstammer bærer jomfruer en hovedbeklædning forarbejdet af sølv. 

Denne beklædning fjernes først når uskylden er sat overstyr. Man kunne i sol se lusene danse.


I en jungle skulle ifølge vore kilder befinde sig 6.000 elefanter, som deltog i fældning af teak. Vi fandt tre, men lyden fra svære maskiner med larvefødder efterlod ingen tvivl. Her som andre steder forvandledes frugtbar jungle til ørken af samvittighedsløse spekulanter.

Det blev oplyst at japanske investorer havde indkøbt disse områder. Træet blev i Japan opbevaret i bassiner med vand for senere at blive forarbejdet til spisepinde. En skånsom fældning med elefanter giver en omdriftstid på 25 år, med maskiner ingen.


Lastning af teak. Imponerende var det at se, hvorledes man, som man har gjort i århundreder stille og roligt i et sindigt tempo håndterede de tonstunge stammer med vandbøfler. Selv løft på op til en meter klarede man ved, at et spand vandbøfler løftede, medens et andet skubbede på. 

Arbejdernes boliger var simple bambushytter.


Ældre - modne damer var storforbrugere af cerutter. Alle havde sans for humor, lattermilde og selvbevidste.  På en dag kunne en hurtig dame rulle ca. 600 cerutter (cerotes) -
 hyren svarede til 30. kr.

 

Hvis du vil vide mere - f. eks. om de forskellige demonstrationer - juntaens skånselsløse nedskydning af våbenløse Ikke-Volds demonstranter - som har lighedspunkter med den nazistiske terror i Danmark under Folkestrejkerne - om Aung Kyi Sans indsats for demokratiet - for stormagter og med dem forbundne kars manipulation og infiltration kan du gå ind i PDF filerne ovenfor.  

Kontakt til forfatteren kan du få på: BOgPArtisanen@aage-staffe.dk

 


Forlaget Ådalen, Søsvinget 18, 8250 Egå

lf. 40 14 47 91    info@forlagetaadalen.dk

op til top