1996   Indtryk  Cambodja     2012

 
  Klik på
blå tekst              Links:   Befrielsen              BOPAs mindebog

  til     Forside           Bøgerne fra 1 til 8          Tyskland 1914 -1933 - 1939

  Besættelsestidens historie:         Bind 1     Bind 2      Bind 3      Bind 4      Bind 5       Bind 6                   En smededreng går til modstand

   Bind 7  Fred og sikkerhed;           Bind 8  Ikke-vold; civil ulydighed;            I. Livet i Danmark 1860 - 1940           Livet i Danmark Bind I - II - III          Livet i Danmark med PDF filer

  Åndssvag? tilladt? Hvordan?            Rejser bag Jerntæppet                Vagabond i Europas ruiner          Isvintre før og nu          Indtryk Bangladesh           Indtryk Burma   
         

 

                                                                                      Visdomsord  - Guldkorn:  Terror - Frihedskamp - Grænseværdier          Inspiration - tips - værd at vide            en messe værd

 

Al henvendelse vedr. køb af bogen til

Forlaget Ådalen
Tlf. 40 14 47 91    
info@forlagetaadalen.dk

Også denne bog foreligger som PDF filer, disse kan  kan frit benyttes.
Forudsætning:
Kilden skal angives.
Kommerciel udnyttelse ikke tilladt.

Til orientering:

Måske var og er jeg for skeptisk, men ud fra de informationer vi på det tidspunkt kunne få, var vi indstillet på kun at besøge hovedstaden Phom Penh og derfra med fly tage til Siem Reap for derfra at besøge Angkor Watt.

Lovløsheden og nøden vurderede jeg som ekstraordinær stor og grov i det kaos, de vanvittige krige havde medført. Dertil lagde jeg, at den brutale vold havde haft en afsmittende effekt på befolkningen i almindelighed.

Risikoen for at blive invalideret af en af de tusinder landminer, der var spredt og som endnu langtfra var uskadeliggjort, vurderede jeg som ret stor, hvorfor vi ikke som andre steder i Asien ville kunne færdes frit. I gennemsnit lemlæstedes 500 cambodjanere hver dag af landminer.

Dengang havde vi ikke forestillet os, at vi på et senere tidspunkt ville berette om vore oplevelser, derfor var vore notater og research på samme plan som for andre nysgerrige turister. Senere stødte helbredsmæssige problemer til i en alder af 87 år. 

Mit funktionsniveau er nu begrænset, så af flere grunde besluttede vi at skrive bøgerne 1996 - Indtryk Burma - Myanmar - 2012 og 1996 Indtryk Cambodja - 2012. 

1. Primært var vi interesserede i befolkningernes levevilkår og kultur. Derfor optog vi en del billeder, som illustrerer disse forhold. 

2. Civiles modstand - lidelser og omkostninger for undertrykkende regimers samvittighedsløse magtanvendelse er berørt. For god ordens skyld, er vi begge tilhængere af demokratiske rettigheder og er pacifister. Begge har oplevet Anden Verdenskrigs vanvid.

3. Vore erfaringer fra andre rejser i Asien (u-lande) stiller vi her gratis til rådighed for interesserede som PDF filer, da det er vor opfattelse, at rejser i andre kulturer er en øjenåbner og kan være en oplevelse for livet. Kommerciel udnyttelse er dog ikke tilladt.

Bogens første og sidste kapitel indeholder en kortfattet oversigt = orientering om landets beliggenhed – størrelse – befolkning – terræn – erhverv – religion – historie og styreform efter Anden Verdenskrig. 

Cambodja som PDF filer

Kapitel 1
Kapitel 2
Kapitel 3
Kapitel 4
Kapitel 5
Kapitel 6
Kapitel 7
Kapitel 8

Hovedstaden Phnom Pehns seværdigheder

Trafikken i Phnom Penh er lige så kaotisk som i Asiens andre større byer.
De centrale dele af byen var i det store hele restaureret, fremstod hist og pist dog noget ramponeret, men mindede om den franske kolonitid dog med ar fra krigen. De pompøse bygninger stod i skærende kontrast til de boliger, vi så i slumkvarterer. 

Blomstrende sexindustri 

I hele landet var en udbredt sexindustri, som blev tolereret og visse steder støttet og udnyttet af de lokale myndigheder. Prostitutionen omfattede også børn, som blev et bytte for pædofile turister. Da udbredelsen af AIDS/HIV blev for omfattende, blev bordellerne lukket ved lov, hvilket betyder at «forretningerne» foregår andre steder. 
Et inferno af larm og udstødning ligger som en meget varm dyne over byen. 


Der er et   mylder af knallerter overlæsset med kyllinger, sække og hele familier, som drøner ind og ud mellem busser og biler. 


I dag kan man på udenrigsministeriets hjemmeside få flere gode råd. 
Der har på det seneste været en markant stigning i antallet af tasketyverier i Cambodja, særligt i hovedstaden Phnom Penh. Tyverierne begås som oftest af to unge mænd på motorcykel, som kører op på siden af turistens transportmiddel (motorcykeltaxa eller tuk-tuk) og forsøger at stjæle vedkommendes ejendele. 
På denne baggrund opfordres alle turister til at være agtpågivende, når de bevæger sig rundt i trafikken i Cambodja - og under alle omstændigheder at sørge for at holde tasker og andre værdigenstande ude af andre trafikanters øjesyn.


Kong Sihanouk palads blev senere sæde for Tribunalet, der dømte krigsforbrydere.
I Silver Pagoden er gulvet dækket med mere end 5.000 sølvfliser, hvor hver har en vægt på 1 kg.  


Tuol Sleng fængslet, hvor 14.000 cambodjanere under tortur måtte tilstå opdigtede forbrydelser og siden kørt væk og henrettet på Choeung Ek – 
de berygtede «Killing Fields».

Den ved Krigsforbrydertribunalet anklagede, Kaing Guek Eav alias Duch, leder af torturfængslet Tuol Sleng, fik i 2010 en dom på 35 års fængsel.


I den nazistiske dødslejr Auschwitz blev i årene 1941-44 myrdet ca. 3 millioner mennesker Dette tal er i dag nedjusteret, og man anslår nu tallet til at være ca. 1,1 million mennesker.


I årene efter
Den 2. Verdenskrigs har jeg besøgt KZ-Lejre, hvor flere af mine kammerater har gennemgået grusomheder, lidelser og død, der blev forståelige, når jeg betragtede bunker med kvinders hår - proteser og andre personlige ejendele.  
Oplevelser som modstandsmand havde sat sine spor, og efterladt mig med en overbevisning og et håb om, at Den 2. Verdenskrigs vanvid med officielt 56 millioner døde var slut.


Dette tal, hvis Asien tælles med, snarere er 70 millioner. 
Hertil bør lægges de fysisk og psykisk invaliderede. 
Her stod jeg så og konstaterede at jeg havde taget grueligt fejl.

Vort besøg næste dag på the Killing Fields blev opgivet, jeg orkede det simpelthen ikke.


Guidens beretninger var personligt præget; detaljer af de grusomheder, der blev udøvet på flere af hans familiemedlemmer, kunne jeg ikke rumme. 

 
Børnenes stirren ind i kameraet - billedet af en mand, der med en sikkerhedsnål havde fået sedlen med fangenummer hæftet igennem huden på det bare bryst, var stopsignalet for mig.  

En mand i sin bedste alder - lammet. Almindeligvis anbringes krigsinvalider, således, at man skånes for synet og kan bevare kampgejsten til forsvar af fædrelandet. Men ikke i Cambodja, der var for mange ofre. 
Tallene varierer, men krigene og terroren kostede ca. 1,7 millioner livet; omkr. en tredjedel af landets indbyggere. 

Børn ramt af USA's brug af Napalm under Vietnamkrigen. Krigene i Indokina, er ikke som de fleste tror lokale opgør, men supermagters indblanding under og efter Den kolde Krig, dette er omtalt mere detaljeret i bogen. 

 

 


Kan man betegne denne barnesoldat som et krigs offer?


Blind ung mand sendt til tiggerstaven af tretakts landmine;
Første eksplosion tog et eller begge ben;
Anden eksplosion barberede de ædlere dele;
Tredje eksplosion blindede - efterladende krudtslam.


Under Vietnam-krigen brugte USA kemisk krigsførelse.
Begrundelse: Viet-Cong, de nordvietnamesiske styrker brugte Ho Chi Mihn stien gennem Cambodjas og Laos bjerge og jungle.

Midler: Budweiser var tilsyneladende en uskyldig øl, men i virkeligheden alkohol tilsat et stærkt vanedannende narkotika.
Et andet  virksomt middel var et sulfopræparat, altså et opvaskemiddel, som blev sprøjtet ned over stierne i regntiden, derved blev stien så smattet, at de barfodede «skævøjer» havde mere end svært ved at finde fodfæste.


Udover Napalm brugte amerikanerne Dioxin i præparatet Agent Orange. Sammenlagt blev der kastet 2.756.941 måske 4.500.000 tons bomber (kilderne stemmer ikke overens). Det er halvanden gang så meget som de allierede smed under hele Anden Verdenskrig; inklusive atombomberne over Hiroshima og Nagasaki. Sprængkraften svarer til 183 Hiroshima-bomber.

Bivirkninger: I bombekratere udvikledes malariamyg, som er resistente overfor traditionel forebyggende medicin; dermed spredes den dødbringende djenguefeber
.


Giften Dioxin kan danne misfostre i moders liv.
Der fødes stadig misdannede børn, fordi arveanlæg ændres. Mutationer kan konstateres. Men det er ikke kun menneskers  børn, der rammes, det er alt, hvad vor natur rummer. Her er tale om en katastrofe med uoverskuelige følger i en uoverskuelig fremtid.

Ankor Watt

Flyturen til Siem Reap tog ½ time og vi fortsatte straks videre pr. bil til Angkor Wat, hvor vores vært fra Phom Phen havde anvist os sin søsters Guest House. Det var velindrettet og primært for rygsækfolk til en overkommelig pris 4 dollars inkl. myggenet. Her fik  vi kontakt til unge, der under hele vort ophold bistod os i at finde frem til seværdighederne, der ligger spredt over et areal svarende til Loland – Falsters på 1797 km2
En af de første dage ankom vi til hovedporten i buldermørke - v
i fik set  solopgangen – vi havde lommelygter med – fik besked på at gå lige ud igennem porten og opdagede, at her lå mennesker og sov, flere dukkede op med stearinlys - flot stjernehimmel, der langsomt blegnede.

Junglen skjulte bygningerne, derfor blev templet først kendt i vesten ved den franske opdagelsesrejsende Henri Mouhot i 1856.

Siden de første hold turister besøgte Angkor Wat i 1907 er templet blevet en stor turistattraktion. I 2004 og 2005 kom der ifølge officielle opgørelser henholdsvis 561.000 og 677.000 udenlandske besøgende til Siem Reap provinsen, hvilket er omtrent 50% af alle udenlandske turister til Cambodja for begge år. Personer på billederne illustrerer størrelsesforholdene.

Træernes og røddernes vækst mellem stenene udgør en konstant fare for, at bygningsværkerne bliver «sprængt» og smuldrer.


Voldgraven virkede både som et forsvar mod ydre fjender, men også som forsvar mod junglens vegetation.


Man anslår, at byen en overgang husede 2.758 budhistiske munke og 10.000 mennesker, som boede i nærheden af templet.


Det har været et enormt arbejde igennem mange år at frigøre ruinerne fra junglen.
 På billedet ses en arbejder fjerne luftrødder og anden plantvækst – et mere end livsfarligt arbejde.


Deva-dans foregår i vore dage primært i Mellemøsten, således mener jeg, at vi har oplevet den i Tyrkiet. 
De dansende hvirvler rundt indtil de i en form for suggestion kommer i en tilstand, hvor de oplever guddommelige væsener (Devaer), som opfattes som venlige halvguder.


Pol Pot havde en overgang hovedkvarter i Ankor Watts ruiner, men området skulle nu være fri for miner. Soldatens opgave er passe på værdierne. 

Overalt findes relieffer, som beskriver khmerfolkets historie. Dette og fund i biblioteker er baggrunden for, at vi i detaljer kender dets skæbne.

 

Motorkørsel inde i Ankor Watt var forbudt - tilkørselsvejene forbedredes ved hjælp af slave arbejdere.

Her plantes teaktræer - finansieret af u-landshjælp.

 

 

 

Set nedefra virker trappetrinene ikke afskrækkende, men oppefra virker det næsten som en lodret nedstigning.

Mekongflodens vandspejl 

skifter 16 meter mellem tørtid og regntid.

På flodbredderne kan dyrkes ris i tørtiden. Mekongfloden og Tonle Sap søen, er en af verdens mest produktive indenlandske fiskepladser, hvis udbytte bidrager med 75 % af befolkningens proteinindtag.

I regntiden, er Tonle Sap-søen en af de største ferskvandssøer i Asien, med et areal på 12.000 km2. i regntiden.

Men den krymper efterfølgende til 2500 km2. i tørtiden. Søen er henholdsvis 290 gange større end Danmarks største sø Arresø i regntiden, men kun 60 gange større i tørtiden.

Forklaringen på dette fænomen er: 
Mekongflodens vandstand stiger pga. af regntiden og afsmeltningen fra Himmalays gletschere til et niveau, således, at bifloden som i tørtiden tømmer Tonle Sap dermed løber baglæns og derfor fylder søen i stedt for at tømme den.

 

 

 

 

 


Vi benyttede ikke lejligheden til at beskue dette unikke sceneri grundigere. 

Måske pga. den «uvenlige» herres advarende, løftede pegefinger


måske pga. de ramponerede hurtigbåde med maskinkanoner, som havde deltaget i krigene og som måske stadig var i brug.


Husbåde - huse - endog skoler -  var opført på pæle ude i søen.

 

 

 

 

 

 

 

Forlaget Ådalen, Søsvinget 18, 8250 Egå

lf. 40 14 47 91    info@forlagetaadalen.dk

op til top